Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Szybka szarlotka bezglutenowa

Szybka szarlotka bezglutenowa

I jest! Długo oczekiwany przepis na coś..bez dodatku dyni. Szarlotka. Postanowiłam podrasować dotychczas używane przepisy, aby otrzymać chrupiącą kruszonkę, i w miarę stabilny spód (tj.bez efektu babki z piasku). Moim skromnym zdaniem-ta szarlotka jest najlepsza, z tych, które do tej pory piekłam. Duuża ilość jabłek (oczywiście „każdy pies z innej budy”), lekko orzechowy posmak ciasta, szybka do zrobienia. Polecam!

Lista zakupów:

Masa jabłkowa:

*ok.1,5 kg jabłek, najlepiej każde z innego rodzaju

*łyżeczka olej kokosowego

*cynamon cejloński

Ciasto:

*0,5szkl.mąki ryżowej

*0,5 szkl.mąki kasztanowej

*0,5 szkl. skrobi z tapioki

*0,5 szkl.mąki z amarantusa

*5 łyżek cukru brązowego (raz zrobiłam z ksylitolem, i wyszła bardzo sypka)

*1 łyżeczka sody

*2 łyżki łuski babki jajowatej

*5 łyżek oleju kokosowego w stanie stałym+2 łyżki rozpuszczonego

*szczypta soli

Do dzieła!

*mąki przesiałam, dodałam cukier, sodę, łuski, sól, oraz olej kokosowy stały

*wyrobiłam ciasto, aby było bardziej zwarte, dodałam rozpuszczony olej, zagniotłam w kulę

*3/4 ciasta użyłam do pokrycia tortownicy+lekko boki, podziubałam widelcem

*podpiekłam w 170 stopniach ok.5-6 min.

*wyłożyłam na to masę jabłkową, pokryłam ją resztą ciasta, rozdrabniając je na małe, kruszonkowe kawałeczki

*wstawiłam ponownie do rozgrzanego piekarnika: 170stopni, 35 min.

I już. Naprawdę szybkie, i nie jakoś specjalnie wymyślne. Znaczy, dla osób bezglutenowych, dla tych, którzy znają tylko mąkę pszenną, przepis ten może się wydawać dziwaczny.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *