Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Pieczony topinambur

Pieczony topinambur

To, że mam słabość do topinambura to oczywista oczywistość, i jest to miłość prawie idealna, ponieważ…oczyszczanie bulw to męka. Najpierw moczenie w zimnej wodzie, płukanie, ponowne moczenie, następnie czyszczenie szczoteczką, płukanie, skrobanie nożem, płukanie, wycinanie podejrzanych części. Ale ten smak wynagradza wszelkie trudy.

Potrzebne są:

*topinambur bulwy, ilość dowolna

*odrobina oleju

*ulubione przyprawy, u mnie sól, rozmaryn, czosnek świeży

Do dzieła:

*kiedy już topinambur jest czyściutki, i pachnący, teraz już z górki..

*pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do miski, polałam olejem, przyprawiłam, wymieszałam

*wyłożyłam na blaszkę pokrytą papierem

*piekarnik nagrzany był do ok.175stopni, piekłam 20 min, po czym włączyłam na dosłownie 2 min.termoobieg

**czas pieczenia zależy od ich wielkości

***można je traktować jako przekąskę, dodatek do dań, lub jako dodatek do sosu



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *