Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw

Taka przewrotna sałatka: żadne tam cztery liście sałaty, malowniczo skropione octem balsamicznym. Konkret. Pospolite warzywa w zupełnie nowej odsłonie.

Lista zakupów:

*2 szt.buraczki średnio-małe

*1 szt.batat

*2 szt.marchewki

*1 cebula czerwona

*1 szt.awokado

*dowolny sos do polania, ewentualnie ulubiona oliwa/olej

*odrobina pestek, lub sezamu

Do dzieła:

*buraczki wyszorowałam, wstawiłam do piekarnika, na blaszce pokrytej papierem. Temp.180 stopni

*marchew, bataty, cebulę wymieszałam w ulubionych przyprawach

*po 20 min. na blaszkę dołożyłam: marchewkę, batata , cebulę (jednak było dla niej za wcześnie..te zwęglone coś na zdjęciu, to właśnie cebula. Zatem-cebulę, oraz awokado wkładamy do piekarnika na pięć minut przed końcem pieczenia, czyli po ok.40-45 min od buraczków, w zależności od ich wielkości..ufff)

*awokado rozcięłam na pół-przed upieczeniem, posypałam solą i pieprzem. Tak na przyszłość-następnym razem dodam surowe awokado.

*po upieczeniu buraczki ubrałam, pokroiłam w plastry, dodałam pozostałe składniki, polałam sosem czosnkowym, posypałam ziarnami słonecznika

**buraczki, oraz marchewka, słodkie i aksamitne-lubiłam je w takiej odsłonie, będę wracać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *