Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Frytki z dyni hokkaido

Frytki z dyni hokkaido

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek. Nie będę ściemniać, że są równie dobre, lub chociażby podobne. Wiadomo-frytki to królowe fastfoodów. Te dyniowe różnią się od ziemniaczanych konsystencją-dynia szybko robi się miękka, wręcz kremowa. Używam ich jako dodatek do poważnych dań.

Potrzebujemy:

*dynia hokkaido-ilość dowolna

*odrobina oleju kokosowego, aby pokryć nim frytki, wtedy przyprawy łatwo się przykleją

*przyprawy, ulubione zioła, sól, czosnek

Do dzieła:

*dynię wyszorowałam, pokroiłam na niby-frytki

*włączyłam piekarnik na 200 stopni

*pokryte olejem frytki posypałam przyprawami, pasuje rozmaryn, czosnek, sól, a także..tadaaam!przyprawa do frytek

*ułożyłam na blaszce pokrytej papierem, najlepiej, żeby fryty miały koło siebie trochę wolnej przestrzeni, i nie stykały się ze sobą

*piekłam ok.15 min, później kilka minut z termoobiegiem, żeby się przypiekły

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *