Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Masło migdałowe

Masło migdałowe

Masło migdałowe to zaledwie jeden składnik-migdały. Ja do swojego dodałam trochę różowej soli-z tęsknoty za masłem z orzechów ziemnych. Zabronione i już. Takie bez żadnych dodatków ma, oprócz walorów smakowych, zastosowanie jako naturalny peeling do twarzy. Znakomicie komponuje się z kwaśnymi smakami (u mnie konfitura z czarnego bzu), najlepsze podjadane łyżeczką ze słoika.

Potrzebne:

*migdały (dowolna ilość)

*opcjonalnie-sól, lub ekstrakt waniliowy

Do dzieła!

*migdały wysypałam na blaszkę z matą do pieczenia, podpiekłam w 160 stopniach ok.20 min., w tym czasie mieszałam łopatką. Migdały nie mogą się przypalić! Lepiej piec krócej, niż dłużej. Uwaga! Pieczenie nie jest konieczne, można zmielić po prostu migdały. Ja lubię podpieczone, są bardziej aromatyczne i chrupiące.

*przestudzone migdały wsypałam do blendera kielichowego, dodałam sól

*w blenderze wysokoobrotowym zajęło mi to niecałe 3 min., robiłam przerwy w mieleniu, żeby masa się nie przegrzała

*tradycyjnym blenderem czas zrobienia masła się wydłuża do ok.15 min. (nie zrażać się, bo warto!)

*ze zmielonych migdałów, stopniowo powstaje płynne masełko

*przechowywać w lodówce

**delektować się smakiem



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *