Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Zapiekanka z cukinią/cukinia faszerowana

Zapiekanka z cukinią/cukinia faszerowana

Na życzenie mojej, drogiej koleżanki-konkretne danie. Nic nie poradzę, że słodkości są wdzięczniejsze do opisywania, i bardziej fotogeniczne. Za jednym zamachem zrobiłam cukinię faszerowaną, oraz zapiekankę, z tych samych składników. Takie proste, a takie dobre..

Lista zakupów:

*cukinia, ja użyłam jedną średnią-do faszerowania, dwie mniejsze do zapiekanki

*ryż, u mnie paraboliczny 100g

*1 marchewka duża

*1 cebula duża

*1 por

*500g mięsa mielonego z indyka

*czosnek

*sól, pieprz, ulubione przyprawy

Produkcja:

*dużą cukinię obrałam, wydrążyłam

*małe cukinie dokładnie wyszorowałam, pokroiłam na plastry

*pora na farsz-ugotowałam ryż

*na patelni podsmażyłam cebulę-pokroiłam w pół-plastry, ale to nie ma żadnego znaczenia. Nie chcę się mądrzyć, ale może być i kostka i plastry. Cokolwiek.

*dodałam obrane, pokrojone  plastry: marchew, pora

*dorzuciłam mięso mielone indycze, rozdrobniłam je łopatką

*doprawiłam, dodałam czosnkiem, podlałam wodą-bez obaw, ryż ją wchłonie, tym sposobem nie uschnie podczas pieczenia

*dołożyłam ugotowany ryż

*taki farsz użyłam do wypełnienia cukinii, oraz do zapiekanki-spód to ułożone plastry cukinii, na to farsz

*piekłam w 170stopniach ok.40-45 min.

**na pewno lepsza opcja to ser na wierzch, plus świeże pomidory…



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *