Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Chleb bezglutenowy (z mąką konopną)

Chleb bezglutenowy (z mąką konopną)

To moje pierwsze spotkanie z mąką konopną; naczytałam się, nasłuchałam o jej wartościach odżywczych, przyszedł czas na działanie. Wymyśliłam sobie chleb, bazując na niedawnym przepisie-mój osobisty nr 1. I jestem bogatsza o wiedzę, iż mąka konopna nie powinna być głównym składnikiem, ponieważ zmienia smak potrawy na gorzki. Chleb ze zdjęcia miał 1,5 szkl.tej mąki, był ciemny i gorzkawy. Zmieniając już proporcje jest ok. Dobrze się przechowuje, nie kruszy przesadnie. Zapraszam.

Potrzebne są:

*3/4 szkl.mąki konopnej

*1 i 1/3 szkl. mąki ryżowej

*1 szkl. skrobi ziemniaczanej

*2 łyżki łuski babki jajowatej

*2 łyżki chia

*1 łyżeczka cukru

*1 łyżka drożdży suszonych, czyli 1 paczuszka 7g

*550-600ml wody

Do dzieła!

*tradycyjnie-suche składniki przesiałam, wymieszałam w misce

*dodałam stopniowo wodę, cierpliwie mieszając, masa była dość rzadka, ale z upływem czasu zagęściła się.

*odstawiłam w ciepłe miejsce, dokładnie jak w przypadku poprzedniego chleba

*przelałam do foremki, tym razem podłużnej i wąskiej, wyłożonej papierem do pieczenia

*postało w ciepłym miejscu ok.30min, urosło, ale nie jakoś spektakularnie

*piekłam z termoobiegiem w 220 stopniach, na środkowym poziomie

*po upieczeniu wystudziłam na kratce. To co zostało..

***można dodać ulubione zioła, czarnuszkę, jakieś ziarna, wiadomo…



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.