Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Zupa dyniowa na słodko

Zupa dyniowa na słodko

Sezon na dynię, zapasy zrobione, przyszedł czas na premierę-zupa dyniowa na słodko. Wybrałam najbardziej oczywiste połączenie dynia+pomarańcze, i pewnie to uratowało mnie przed porażką. Zupa-krem, a właściwie mus, chyba za sprawą blendera wysokoobrotowego. Rozgrzewająca, oraz sycącą, za sprawą dodatku ryżu. Zapraszam.

Lista zakupów:

*1 mała dynia hokkaido

*1 banan

*1 marchew

*2 łyżki ugotowanego ryżu+trochę do posypania

*szczypta soli

*1 łyżeczka cynamonu

*0,5 puszki gęstego mleczka kokosowego

*1 łyżeczka cukru pomarańczowego (nie aromatyzowany, lecz ze skórką pomarańczową). Lepsza, oczywiście opcja to wyciśnięty sok, ale poszłam na łatwiznę.

Do dzieła!

*wyszorowaną dynię pokroiłam, wyciągnęłam ze środka pestki+włosy, pokroiłam na mniejsze kawałeczki

*marchew obrałam, pokroiłam na plastry

*dynię+marchew wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, aby tylko przykryła warzywa

*ugotowałam do miękkości

*po ugotowaniu zawartość garnka wrzuciłam do blendera, dodałam resztę składników, łącznie z ugotowanym ryżem, zblendowałam, i już!

**jak najbardziej imbir mielony, bądź starte kłącze, będzie pasował.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *