Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Autorskie ciacho dyniowe powstało spontanicznie. Po zakupie pokaźnego zapasu tegoż warzywa, od razu wzięłam się do pracy. Dynia hokkaido jest moją ulubioną: ma wyrazisty smak, oraz nie trzeba jej obierać-to spory plus. Co drugi dzień gotuję gar zupy-krem z dyni. Mniam. Nadal nie znudziła się.

Potrzebne są:

*dynia hokkaido ok.250-300g

*1 łyżeczka sody

*1 szkl.mąki-u mnie, tym razem, ryżowa

*1/3 szkl.oleju-wedle gustu, może być rozpuszczony kokosowy

*1/3 szkl.mleka roślinnego-u mnie kokosowo-ryżowe

*0,5 łyżeczki soli

*1/3 szkl.cukru trzcinowego, lub innego

*1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

*1 łyżeczka przyprawy do piernika-można pominąć

Do dzieła!

*dynię wyszorowałam, bez obierania ugotowałam w odrobinie wody. Dynia mięknie dość szybko, warto kontrolować ten proces. Po ugotowaniu wrzuciłam do blendera (zwykle rozgniatam widelcem, i to wystarczy)

*do blendera razem z dynią wlałam olej, oraz mleko

*pozostałe, czyli suche składniki wymieszałam razem

*zawartość blendera wymieszałam dokładnie z suchymi składnikami

*wlałam do podłużnej blaszki, wyłożonej papierem

*piekłam w 180stopniach, z termoobiegiem, przez godzinę

**najgorsze było oczekiwanie

***gorące ciasto również pyszne

****po wystygnięciu zjadłam, to co zostało z gęstym mleczkiem kokosowym, oraz konfiturą wiśniową



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.