Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Sezamki

Sezamki

Sezamki, podobnie jak chałwa, składają się dwóch, tych samych składników. Sezam i miód. Wszelkie wariacje w przypadku chałwy są dozwolone, o tyle, sezamki są najlepsze najprostsze. W tym przypadku można „poszaleć” z grubością, kształtem, oraz wielkością naszych sezamków.

Lista zakupów:

*sezam-400g

*miód-5 łyżek

Do dzieła!

*w garnku podgrzałam miód, aby konsystencja była płynna

*wrzuciłam sezam, wymieszałam dokładnie

*gorącą masę wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

*przykryłam drugim arkuszem papieru

*rozwałkowałam-w moim przypadku grubsze niż te kupne, dzięki temu bardziej chrupiące i kruche. Im cieńsza warstwa, tym bardziej zwarte będą sezamki

*do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, pieczenie trwało ok. 10 min. Nie polecam odchodzenia na ten czas sprzed okienka piekarnika. Trzeba się poświęcić i na bieżąco sprawdzać stopień zarumienienia sezamu

*gorące wyciągnęłam z piekarnika, od razu pocięłam na prostokąty, kółkiem do krojenia pizzy

*szybko stygną, tym samym-można prędko spróbować



2 thoughts on “Sezamki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.