Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Budyń czekoladowy z chia

Budyń czekoladowy z chia

Budyń czekoladowy, nazwa ciut myląca, konsystencją nie przypomina słodkiego ulepka ugotowanego z torebki. Może to i lepiej, fanką budyniu nie byłam nigdy. Budyń z chia nie posiada tej ciągnącej glutowatości, jest zdecydowanie zdrowszy, niż bezwartościowy pierwowzór. Zatem do dzieła!

Lista zakupów:

*komosa ryżowa, ok.4 łyżki na szklankę mleka

*mleko roślinne, u mnie kokosowe

*garść suszonych daktyli (znowu znalazłam jedną pestkę w środku. Nieładnie..)

*kapka syropu z agawy

*surowe kakao (ja zmieliłam ziarna kakaowca)

Do dzieła!

*chia namoczyłam w mleku, razem z daktylami, zrobiłam porcję z 500ml mleka

*po jakimś tam czasie, kiedy nasiona napęczniały, zmiksowałam w blenderze, dodałam kakao, oraz syrop

*przełożyłam w moje dyżurne pucharki do deserów (póki co, żaden się nie potłukł! brawo ja!)

Ja dodałam truskawki, można kapnąć gęstą śmietanką kokosową, rzucić wiśnie, maliny,mniamm.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *