Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Mlek kokosowych zrobiłam już trochę w swoim życiu (dla czepialskich-napój kokosowy), ale robione właśnie w ten sposób, bardzo przypadło mi do gustu. Robi się je błyskawicznie, a dodatek gorącej wody sprawia, że obłędnie pachnie, jest delikatne i słodkie.

Do przechowywania w lodówce sprawdzi się słoik, lub butelka z hermetycznym zamknięciem, ponieważ mleko kokosowe ma tendencję do rozwarstwiania się, przed użyciem należy wstrząsnąć. Nie sprawdzi się ta karafka, którą widać na zdjęciu 🙂 Nie, to nie wazon. Będzie mi pozowała do zdjęć, przy okazji różnych soków, mlek 🙂

Przepis znalazłam na cudownej stronie http://lawendowydom.com.pl/

Potrzebujemy:

*3szkl wiórek kokosowych (szklanka wzorcowa, zawsze 250ml)

*2l wrzątku

Zatem, do dzieła!

* 1l wrzątku, całość wiórek wrzuciłam do blendera kielichowego, zmiksowałam (mój posiada program robienia soków, mleka itp.)

*powstałą papkę wrzuciłam na sitko, na którym położyłam gazę

*wycisnęłam mooocno

*odciśniętą papkę kokosową przerzuciłam ponownie do blendera, zalałam pozostałym 1l wrzątku, ponownie zmiksowałam

*i znów-sitko, gaza, odciskanie

*powstało w ten sposób ok 1,5l pysznego mleka

Przed użyciem wstrząsnąć!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *