Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Prawie Nutella

Prawie Nutella

 Tym razem, żaden tam ubogi krewny, lecz pełnoprawna głowa rodziny. Królowa Nutella. Prawie.

Jak dla mnie-lepsza od oryginału, zatem..Nie pisać, nie dzwonić..Nie ma mnie, dla nikogo 😉

 

Lista zakupów:

* orzechy laskowe (3/4 szklanki)

* migdały (1/4 szklanki)

* 3 łyżki miodu

* 3 łyżki surowego kakao

* 0,5 szkl mleka roślinnego ( u mnie kokos)

Do dzieła!

* orzechy i migdały podprażyłam w piekarniku. Nagrzałam do 200 stopni, wyłożyłam je na papier do pieczenia. 10 min. wystarczy, pamiętając o nieszczęsnym mieszaniu

* podpieczone orzechy gubią brązową (gorzką) skórkę, pomogłam im w tym, pocierając je o siebie, w dłoniach (mam ręce odporne na wysokie temperatury, jak to mówi Nigella Lawson, z azbestu 😉 )

* w blenderze zmieliłam orzechy i migdały na „mokry piasek”

* dorzuciłam kolejno: miód, kakao, mleko roślinne

* po ok 30 sek.blendowania na wysokich obrotach Prawie Nutella jest już gotowa

* należy wystudzić, aby konsystencja była bardziej zwarta (to oficjalna wersja)

Co tu dużo mówić-jest pyszna!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *