Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Kurczak curry

Kurczak curry

Kurczak w sosie curry. Przepisów na tą potrawę są setki, a złożoność większości, przyprawia o zawrót głowy. Wersja by me, nie wymaga dużego wysiłku, ani wymyślnych przypraw. Żadnych kwiatów szafranu, zbieranych podczas pełni, o północy, na rozdrożu. Nie. Jest prosto i pysznie.

 

Potrzebujemy:

* podwójna pierś z kurczaka (niezbyt duża, jak to mówią koleżanki-miseczka B będzie ok 😉 )

* 1 saszetka ryżu (100g), u mnie paraboliczny, bo lubię

* jeden duży por

* mieszanka przypraw, zwana oficjalnie Curry

* kilka łyżek mleka kokosowego z puszki

* 1 łyżeczka oleju kokosowego

Zaczynamy:

* gotujemy ryż w osolonej wodzie

* w tym czasie pokroiłam pora na półplasterki, podsmażyłam na patelni, na oleju kokosowym, koniecznie posypując przyprawą curry. Używam ekologicznej z Dary Natury, oraz z firmy Prymat (mieszam, ta druga jest bardziej pikantna, razem idealne)

* dorzuciłam do podsmażonego pora, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, znowu posypując curry (ilość zależy od indywidualnych upodobań)

* kiedy kurczak jest ok, dodaję wodę (około 0,5 szkl), oraz mleczko kokosowe

* mieszam nieustannie, aż całość się zagotuje, wtedy dorzucam ugotowany, odcedzony ryż

Danie jest delikatnie słodkie (kokos), a jednocześnie pikantne (curry), ryż wchłonie nadmiar sosu, stanie się delikatny, i kremowy. Dla lepszego efektu można szarmancko sypnąć ziarna sezamu, na wierzch potrawy ( produkcja chałwy wyczerpała moje zapasy, zatem bez)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.