Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Chleb bezglutenowy gryczany

Chleb bezglutenowy gryczany

Tak, jak powtarzałam: nie poddam się. Po wielu porażkach z chlebem w roli głównej, pojawiła się perełka. Chleb bez mąki. Genialny w swej prostocie. Gołębie mogą być spokojne, nie dostaną ani okruszka 😉

 

Lista zakupów:

*400 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)

* woda przegotowana

* sól, przyprawy, nasiona opcjonalnie

Do dzieła!

* rano przepłukałam kaszę na sitku, zalałam wodą, zamieszałam, odstawiłam na bok

* następnego dnia, rano przemieszałam, uzupełniłam ubytek wody, pianka na wierzchu jest zjawiskiem prawidłowym

* trzeciego dnia zostawiłam w kaszy minimalną ilość wody, zblendowałam z solą, wlałam do blaszki, wyłożonej papierem

*odstawiłam na ok.2 godz

*piekarnik nagrzałam do 170 stopni, włączyłam termoobieg, piekłam na niskim poziomie 65-70 minut

*przed krojeniem należy poczekać do całkowitego wystudzenia (mnie nie dotyczy 😉 )

I już!! Na zdjęciach z moją ukochaną pastą z awokado, hmmm…



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.