Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Szarlotka topinamburowa

Szarlotka topinamburowa

Z całą pewnością: nie jest to najpiękniejsza szarlotka jaką w życiu zrobiłam, ale..jedna z najsmaczniejszych na pewno! Mąka z topinamburu nadaje kruszonce orzechowy posmak, znakomicie komponuje się z kwaśnymi jabłkami. Jedyny zgrzyt to..że następnego dnia, ta oto dwójka wchodzi w reakcję chemiczną, kwas z jabłek zabarwia kruszonkę na ciemnozielono. Co wrażliwszych może to obrzydzić, lecz znakomity smak rekompensuje niedociągnięcia wizualne 😉

 

Potrzebujemy:

* 3/4 szkl.mąki z topinamburu

* 1/4 szkl. mąki ryżowej

* 3 łyżki mąki kokosowej

* 4 łyżki oleju kokosowego, oczywiście nierafinowanego

* 4 łyżki słodzidła (u mnie cukier trzcinowy)

* 1 łyżeczka sody

* kilka łyżek wody, bądź mleka roślinnego, do regulacji konsystencji masy

Oraz, naturalnie:

*jabłka-ilość dowolna, u mnie ok 1,5 kg, KONIECZNIE mieszam kilka gatunków, w tym szara reneta, szarlotka jest wtedy baaaaardzo aromatyczna

*łyżka oleju kokosowego

*łyżeczka cynamonu, polecam ten cejloński, różnica ogromna

*opcjonalnie słodzidło (ja lubię kwaśne)

Do dzieła!

* składniki suche przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe, naszym celem jest kruszonka, jeśli całość jest zbyt sucha, dodajemy wodę/mleko.

* 3/4 kruszonki wysypujemy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatamy, wrzucamy do nagrzanego piekarnika, 170 stopni na 5 minut

* w tym czasie-obrane, pokrojone w pokaźną kostkę jabłka wrzucamy do garnka, którym roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, posypujemy cynamonem, cukrem i prażymy

* podpieczony spód wyciągamy z pieca, pokrywamy uprażonymi jabłkami, posypujemy resztą kruszonki

*wrzucamy do pieca na kolejne 30-35 min.

I już!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.