Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ryż szarlotkowy

Ryż szarlotkowy

Dlaczego ryż szarlotkowy? Ponieważ ryż z jabłkiem brzmi banalnie 😉 Nie skreślajmy tego niepozornego dania, dajmy mu szansę 🙂 Sekretem są jabłka, prażone na odrobinie oleju kokosowego, oraz soku pomarańczowego, do tego aromatyczny cynamon, i mleczko kokosowe. Póki co, wszechobecny kokos jeszcze mi nie obrzydł.

Potrzebujemy zaledwie:

* 1 saszetka ryżu, u mnie paraboliczny, bo lubię

* 1 jabłko, spore

* kilka łyżek soku pomarańczowego

* 5 szt.suszonych moreli

* szczypta cynamonu (cejlońskiego), lub dwie. Ok, trzy.

* 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie, można jabłka uprażyć na samym soku)

* 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego

Do dzieła!

* wrzucamy saszetkę ryżu do gotującej się wody, a w tym czasie..

* morele kroimy w paseczki, zalewamy wrzątkiem

* jabłko kroimy w kostkę, lub jeśli wolimy, ścieramy na tarce

* w garnku topimy olej kokosowy, wrzucamy jabłka, wlewamy sok

* całość prażymy, doprawiamy cynamonem, dodajemy odsączone morele

* do masy szarlotkowej wrzucamy odsączony ryż

* mleczko kokosowe możemy dodać do masy jabłkowej, lub użyć jako kleksa na wierzch

*mieszamy, i degustujemy

Równie dobre na ciepło, jak i na zimno.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *