Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Pudding chia z sorbetem

Pudding chia z sorbetem

Pudding z chia to jedno z moich ulubionych, małych co nieco. Ba! Z pełną świadomością można go nazwać pełnowartościowym podwieczorkiem, lub drugim śniadaniem. Minimum wysiłku, maximum smaku. Lubię to!

Ps. Zawsze się udaje, nie można go przypalić 😉

 

 Przygotowałam:

* 300ml mleka kokosowego

* 6 łyżek chia

* kilka garści owoców mrożonych, tym razem: malin, jeżyn, truskawek

* łyżeczka miodu gryczanego

Do dzieła!

* w naczyniu z miarką mieszamy 300ml mleka, z szałwią. Czynność powtarzamy co ok.dwie minuty, alby nasionka równomiernie wchłonęły płyn

* do blendera wlałam odrobinę mleka kokosowego (dosłownie dwie łyżki), wrzuciłam mrożone owoce, doprawiłam łyżeczką miodu. Po 30 sekundach mam pyszny, świeży sorbet: bez mleka i innych zakazanych dodatków.

* na dno szklanki wrzuciłam sorbet (wyszły trzy porcje)

* po ok.15 min chia jest już gotowa, wlewam zatem powstałą „masę” na sorbet

* można przybrać owocami, które są w składzie sorbetu

I już! Najlepszy pudding jest, kiedy sobie odpocznie w lodówce. Chwilkę..



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.