Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Pieczone, a nie smażone, w soczyście zielonym kolorze, wraz z dużą porcją surówki są pełnoprawnym Poważnym daniem 😉 Dla wielbicieli smażonego-spokojnie można wrzucić na patelnię. Nie rozlecą się.

 Potrzebujemy:

* 1 saszetka (100g) brązowego ryżu

* ok.200-250g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

*  2 łyżki mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana)

* 4 łyżki ekspandowanego amarantusa (tzw.popping)

* 2 łyżeczki śmietanki/mleczka kokosowego+ czosnek

* przyprawy: sól, pieprz, odrobina curry, gałka muszkatołowa

* do posypania, opcjonalnie: sezam i pestki słonecznika

Robimy!

* w czasie kiedy ryż gotował się (ok.30 min)…

* rozmrożony, odciśnięty szpinak wrzuciłam na patelnię, na rozgrzany olej słonecznikowy

* doprawiłam solą, pieprzem, curry, starłam 1/3 gałki, ząbek czosnku,

* dodałam mleczko kokosowe (spokojnie, smak niewyczuwalny)

* ugotowany, gorący ryż wrzuciłam do miski, do tego szpinak, amarantus, przyprawy

* wymieszałam, uformowałam małe kotlety

* w naczyniu żaroodpornym ułożyłam powstałe 6 sztuk

* posypałam sezamem, słonecznikiem

* piekarnik nagrzany do 170stopni, piekłam ok.40 min

Całkiem spoko, następnym razem dodam do masy podsmażoną cebulkę, żeby było bardziej wyraziście.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *