Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Ciastka z mąki topinamburowej

Ciastka z mąki topinamburowej

Może i nie wyglądają super efektownie, ale za to są przepyszne! Głównym składnikiem jest mąką z topinamburu, która od pierwszego użycia stała się moim ulubieńcem. „Skleja” porządnie masę ze sobą, co w przypadku braku glutenu, nie jest wcale prostą sprawą, ma lekko orzechowy smak, i jest kopalnią składników odżywczych!

Lista zakupów:

*1 szkl.mąki z topinamburu **

* 3 łyżki mąki kokosowej

* 3 łyżki mąki ryżowej

* 4 łyżki oleju kokosowego

* 4 łyżki cukru trzcinowego

* 2 łyżki wody, lub dowolnego mleka roślinnego

* 1 łyżeczka sody

* szczypta soli

** mąka z topinamburu ma tendencję do zbrylania się, trochę trzeba się namęczyć, aby ją przesiać

Do dzieła:

* wrzucamy do miski przesianą mąkę: z topinamburu, kokosową, ryżową

* dodajemy słodzidło (cukier trzcinowy, lub erytrol, oba się sprawdzają)

* rozpuszczony olej kokosowy, ponownie mieszamy

* dodajemy sodę, szczyptę soli, oraz wodą, lub mlekiem roślinnym regulujemy konsystencję masy, która ma być na tyle plastyczna, aby zrobić z niej kulkę, którą należy rozpłaszczyć. To sprawdzony, szybki sposób. Można oczywiście bawić się wycinaniem kształtów, lub maszynką, ale..Im szybciej ciasteczka się upieką, tym szybciej można je zjeść 😉 Ten argument przemawia do mnie najskuteczniej.

* piekarnik nagrzany do 180 stopni, pieczemy 15-20 min, w zależności od grubości naszych rozpłaszczonych kulek

Ps. Lekko przypalone są również pyszne 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *