Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Chipsy z batatów

Chipsy z batatów

Bataty są znakomite zarówno na słodko, jak i w słonej wersji. Prościej się nie dało, przekąska znana każdemu, tym razem w ..zdrowej odsłonie. Niby takie same, a zupełnie inne. Bataty, znowu punkt dla was! 😉

Potrzebujesz, ja mam to zawsze w zapasie:

* 1 średni batat (akurat na całą blaszkę)

* łyżka olej kokosowego, rozpuszczonego

* sól, rozmaryn, papryka słodka, co, kto lubi. Przyprawa do frytek pasuje idealnie.

Do dzieła!

* batata wyszorowałam dokładnie szczoteczką, nie obierałam

* poszatkowałam na równe plastry (ok 3 mm)

* wrzuciłam do miski, do tego olej, delikatnie wymieszałam, dodałam przyprawy

* na blaszce z papierem do pieczenia, wyłożyłam chipsy, aby nie leżały na sobie

* wierzch posypałam solą

Piekarnik nagrzany do 160 stopni, piekłam na środkowym poziomie ok.30 min, cały czas monitorując sytuację w piekarniku. Mimo identycznej grubości, chipsy nierównomiernie się wypiekały, dlatego wyciągałam te już gotowe, chrupiące. Te przypalone, są do niczego, sprawdziłam.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.