Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Prawie sernik

Prawie sernik

Jagielnik jest popularną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Szukając opcji dla siebie, spośród skomplikowanych, zawierających niedozwolone składniki, lub wymagających wymyślnych produktów,  stworzyłam zlepek-autorski przepis. Sernik wygląda jak.. babka ziemniaczana ze skwarkami, podczas pieczenia bulgocze niczym lawa, a smakuje..zaskakująco nieźle!

Potrzebne są:

* 1 szkl. suchej kaszy jaglanej

* 2 szkl.mleka roślinnego

* 1 puszka mleczka kokosowego

* 0,5 szkl cukru trzcinowego/ksylitolu/erytrolu

* 0,5 szkl suszonych owoców: morele,daktyle, cokolwiek podpowie wyobraźnia

* 0,5 szkl wiórek kokosowych

Do dzieła!

* kaszę jaglaną opłukać należy przed ugotowaniem, rzecz wiadoma 😉 Ja używam do tego przesiewacza do mąki: zawsze pod ręką, a przez drobne sitko nie ucieknie żadne, zbuntowane ziarenko.

* ugotować kaszę w mleku roślinnym: łatwizna! Do wyboru: kokosowe, migdałowe, ryżowe, jaglane, lub, ostatnio moje ulubione: z orzechów laskowych.

* 20 min.wykorzystujemy na sparzenie owoców wrzątkiem, odpalenie piekarnika (180 stopni), przygotowanie wiórek, oraz mleczka. Pozostały czas spędzamy nad garnkiem z kaszą, pilnując, żeby nie nastąpił samozapłon

* ugotowaną, nie przypaloną kaszę blendujemy z pozostałymi składnikami tj. mleczkiem z puszki (ja daję całość, sugeruję użyciem tego bio-różnica jest ogromna), cukrem, lub innym słodzidłem, oraz wiórkami kokosowymi. Blender kielichowy załatwia to w 30sek. Szacun!

*powstałą masę mieszamy z suszonymi owocami (sparzonymi i odcedzonymi), opcjonalnie posypujemy wiórkami kokosowymi, co wydaje się dobrym pomysłem, aby nie pomylić tegoż ciasta z babką ziemniaczaną 😉

* całość wędruje do tradycyjnej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie do piekarnika. Przypominam: 180 stopni, 60 min.

***

Jagielnik najlepszy jest „na świeżo”, upływ czasu nie dodaje mu za grosz szlachetności, ani bogactwa smaku, za to zamienia go w deskę paździerzową.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *