Poskramianie Doktora Hashimoto. Dieta. Przemyślenia. Przepisy. Marudzenie..

Muffinki brownies z batatem

Muffinki brownies z batatem
Muffinki miały być pierwotnie ciastem, powstałym z potrzeby zaspokojenia apetytu na czekoladę.
Eksperyment uznaję za udany, babeczki są obłędnie delikatne, wilgotne, mooocno czekoladowe. Powiedziałabym, że wytrawnie czekoladowe, tak jak lubię.

Lista zakupów:
* średni, lub duży batat
* 2 banany
* 3 pokaźne łyżki oleju kokosowego (w formie stałej)
* 0,5 szkl. surowego kakao
* 4 łyżki słodzidła, u mnie erytrol
* 3 czubate łyżki mąki z topinamburu **
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka sody
* 1 szczypta soli
** użyłam tej z topinamburu, która automatycznie podkreśla smak czekolady, następnym razem spróbuję z kokosową, lub ryżową
Do dzieła!
* batata obrać, zetrzeć na tarce, lub wrzucić do blendera kielichowego-30 sekund i po sprawie 😉
* batatową papkę wymieszać widelcem, przy okazji rozgniatając nim banany.
* dodać olej kokosowy, wymieszać
* dodać erytrol/miód, wymieszać
* dodać sól, kakao, mąkę, wymieszać
* dodać sodę, i..niezbyt dokładnie wymieszać
Masę pakujemy do przygotowanych papilotek, mi zajęły 11 sztuk. Ostrzegam-muffinki nie rosną nazbyt okazale, co mi zupełnie nie przeszkadza.
Piekarnik nagrzany do 185 stopni, pieczemy maleństwa 30-35minut. I już!
**
 Na następny dzień są jeszcze pyszniejsze!!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.